עיצוב ביופילי
בעוד שלצליל של המילה "ביופיליה" יש קונוטציה פלילית משהו, המשמעות שלה מקסימה: דחף אנושי מולד לחיבור עם הטבע. משיכה אל הטבע שטבועה בכולנו ומעוררת בנו רגש חיובי. טיול בטבע, ליטוף של חיית מחמד, שהייה בגינה פורחת, צעידה על אדמה ברגלים יחפות (יש לזה שם: grounding - חפשו את זה!), יציאה למרחבים כדי לשאוף אוויר צח, טבילה בנחל, אגם או ים, צפייה בנוף יפה או שקיעה - כל אלו ועוד לא רק "עושים לנו טוב" אלא ממש קריטיים לבריאות הנפשית והגופנית שלנו.
A Library in Bermuda, 3D design by @joemortell
לצערנו, אורח החיים המודרני הרחיק אותנו מכל זה. אנשים מבלים את רוב זמנם בחללים סגורים והקשר עם הסביבה הטבעית החיצונית נפגע כתוצאה מכך. כאן נכנס לתמונה המושג עיצוב ביופילי שבא לפצות על זה. עיצוב ביופלי מכניס את הטבע הביתה ומייצר חיבור בין הפנים לחוץ.
Le Corbusier, Pavillon de l’Esprit Nouveau, Italy, 1925. Photo by Matteo Carassale התמונה מכאן
איך יוצרים חיבור בין הפנים לחוץ? הדרך המתבקשת ביותר היא ע"י תכנון פתחים גדולים במבנה. כך נראה כאילו החוץ - הנוף, השמיים והצמחייה, הם חלק מהאדריכלות עצמה.
tree house concept by @karlos_herflo visualized by @f9__archviz
גם לתאורה טבעית יש חשיבות עצומה בטשטוש הגבולות בין הפנים לחוץ:
This is the Desert Getaway, located in Morocco. @channelbeju x @studiokage.
לא חייבים לפעור פתח של ממש בתקרה. גם שילוב סקיילייט בחלל המרכזי בבית ייתן לנו הצצה לפיסת שמים ויאפשר לנו להרגיש מקרוב את עונות השנה.
לא לכולנו התמזל המזל לגור בתוך סצנת נוף טבעית ומבודדת. במקרה כזה, חלון גדול שפונה לגינה, או צמרות עצים יאפשר להם להיות חלק מהבית.
the foxed house
במקום דלת רגילה לכו על פתח יציאה ענק, בגודל הקיר כולו. בנוסף לחיבור הקסום בין החוץ לפנים, נוצרת תחושה ששטח הפנים גדל באופן משמעותי.Design: @atelier_am_inc Photo: @stephenkentjohnson
ויש כאלה שלוקחים את המושג להכניס את הטבע הביתה באופן מילולי. התמונה מכאן.
קירות ירוקים, גידולים הידרופונים, גננות אורבנית - כל אלו מושגים שהיו פעם מוכרים רק ליודעי דבר, והיום הופכים לנפוצים יותר ויותר ומאפשרים לכולנו לקחת חלק פעיל בגידול צמחים בביתנו. אלו שיטות שמצריכות לימוד וחקירה (יש היום הכול ברשת) אבל הסיפוק הוא אדיר! carlos velez photo
בתקופת הסגרים בקורונה טרנד הגננות האורבנית פרח (תרתי משמע), אנשים התחילו לגדל עציצים בבתים ובמרפסות. אין ספק שזו הדרך הקלה, המהירה והמספקת ביותר להתחבר לטבע. התמונה מכאן.
כאן ניצלו חלל מרכזי בבית שהוא כפול בגובהו כדי לתלות עציצים בגובה. איזה אימפקט! התמונה מכאן.עוד דרך פשוטה מאוד להכניס את הטבע הביתה זה ע"י שימוש בפריטי הום סטיילינג כמו תמונות, טפטים או טקסטיל שיש עליהם אימג'ים של צמחיה, טבע ונוף. תראו את החדר הזה, איך הטפט עם הצמחיה ממש גורם לו להתעורר לחיים.
אפשר ליצור עיצוב ביופילי גם ע"י שילוב חומרים, טקסטורות וצבעים מעולם הטבע: קורות עץ, גזעי עץ, במבוק וראטן, אבנים וסלעים שמקורם בטבע, צורות רכות, בדים מחומרים טבעיים, פלטת צבעים בגווני אדמה... כשחושבים על זה - אין לזה סוף! התמונה מכאן.
אני חושבת שזה די בטוח לומר שעיצוב ביופילי יתפוס יותר ויותר מקום בעתיד שלנו והדרכים להשיב את החיבור בין האדם והבית שלו לטבע ילכו וישתכללו. אני סקרנית לראות איך!