איך לתכנן מטבח נכון
אם אתם קוראים את הפוסט הזה סימן שאתם חושבים על מטבח חדש. בין אם המטבח שלכם קטן או גדול, בנוי בצורת ר' או שני פסים, עם אי או בלי - חשוב שתכירו את עקרונות תכנון המטבח ותשלבו אותם עם הצרכים הספציפיים שלכם. חלוקת המטבח לפי אזורי שימוש ואחסון, תייעל לכם את רצף העבודה במטבח ותאפשר תנועה זורמת ונוחה.
בואו נתאר רגע את סדר העבודה במטבח הביתי: מוציאים את המצרכים מהמקרר או המזווה, ומניחים אותם על משטח העבודה באזור ההכנות. שוטפים את הירקות בכיור שלצידו, מקלפים, חותכים וקוצצים. תוך כדי משליכים לפח קליפות, שאריות ואריזות. מבשלים על הכיריים, מערבבים ומתבלים.
בהתאם לסדר העבודה הזה, נחלק את המטבח לחמישה אזורים לפי סוג השימוש והאחסון, ונמקם אותם בהתאם:
אזור אחסון המזון
נמקם את המקרר כשלצידו מזווה (עבור מזון יבש, שימורים וכו') באחד מקצוות המטבח. במידה ונרצה תנור Build In בגובה העיניים, נצרף גם אותו לאזור זה (אם זה אפשרי מבחינת מקום). ביחד הם יהיו "הארונות הגבוהים", מה שאומר שנצטרך קיר ללא חלונות עבורם.
אזור ניקיון
אזור זה כולל את הכיור, המדיח והפח, כך שיהיו קרובים אחד לשני. כך נוכל לנקות שאריות אוכל מהצלחות אל הפח, ואז להעביר בקלות את הכלים למדיח. המדיח חייב להיות באחד מצידי הכיור. בנוסף, נרצה מקום ייעודי עבור ייבוש כלים גדולים, או כאלו שלא מכניסים למדיח. אפשר למקם מתקן לייבוש כלים בארון עליון מעל הכיור (אלמגוב). אני באופן אישי מעדיפה להניח מתקן ייבוש או אפילו מגבת על השיש לצד הכיור.
אזור הכנה
את משטח העבודה נמקם בין הכיור לכיריים לנוחות עבודה. חשוב שהוא לא יהיה קטן מדי או גדול מדי, כך שלא נתרוצץ הלוך ושוב לאורכו. רוחב טוב יהיה בין 80 ל 100 ס"מ. במשפחות שמבשלים ביחד, רצוי ליצור שני אזורים כאלו כך שיהיה אפשר לעבוד במקביל מבלי להפריע אחד לשני. נדאג שכלים כמו קרש חיתוך, סכינים, קולפנים וכו' יהיו מאוחסנים באזור זה. נתכנן מראש נקודות חשמל עבור מכשירים כמו מקל ריסוק ומעבד מזון. לא נשכח לתכנן תאורה טובה באזור הזה.
אזור בישול ואפייה
באזור זה נמקם את הכיריים ולפעמים גם את התנור (מתאים לתנור משולב כיריים או לתנור Build In שימוקם מתחת לגובה השיש). חשוב שמגירת התבלינים והבקבוקים תהיה בהישג יד. בנוסף, נאחסן קרוב סירים, מחבתות, תבניות וכלי ששת.
אחסון הכלים
אחסון הכלים לא נעשה באזור אחד בלבד. כשאני מתכננת מטבח אני מאוד משתדלת לאחסן את הכלים בקרבה למקום השימוש המדויק שלהם, תוך התחשבות בצרכים הספציפיים של בעלי הבית:
- צלחות, קערות, כוסות וסכו"ם - כדאי שיהיו במגירות קרובות למדיח כך שיהיה נוח לפרוק אותו.
- סירים, מחבתות וכלי ששת - רצוי שיהיו קרוב לכיריים שנוכל לשלוף אותם במהירות בזמן הבישול.
- ארונות עליונים או קלאפות - אני לא תמיד מוסיפה, תלוי מאוד בגודל המטבח ובגובה של בעלי הבית (לאנשים נמוכים הם מאוד לא נוחים). אפשר להשתמש בהם כדי לאחסן כוסות, ספלים, צנצנות תה קפה וסוכר, מתקן ייבוש כלים ועוד.
- כלי הגשה חגיגיים ופריטים שהשימוש בהם נעשה לעתים רחוקות, נמקם בארונות פחות נגישים כמו מעל המקרר או בפינת האוכל.
- כוסות מים אפשר למקם קרוב למסנן המים. ספלים ליד מכונת הקפה, אם יש כזו. תבניות קרוב לתנור אם מסתדר.
- מכשירי חשמל - את אלו שבשימוש יומיומי נרצה נגישים על המשטח ואת השאר נאחסן בארונות.
שילוב אי במטבח
בתכנון מטבח עם אי, אני מעדיפה לא למקם את הכיור והכיריים על שני קווים נפרדים, כי אז נצטרך לעבור בין שניהם מצד לצד וזה פחות נוח. אני מעדיפה למקם את שתי הפונקציות האלו ביחד על אותו קו: או באזור הארונות הנמוכים או באזור האי, ככל שזה מתאפשר.